Handige sites als duurzaam vertrekpunt

Als je je bestaande huis wilt verduurzamen, is er veel mogelijk. Zó veel, dat je soms misschien door de bomen het bos bijna niet meer ziet. Goed nieuws: verschillende sites helpen je verder, voor een eerste schatting van je mogelijkheden én kosten.

Je huis verduurzamen: advies bij geldzaken

Sommige organisaties nemen je al het werk uit handen: van energieadviseurs en vakmensen vinden tot hulp bij een hypotheek om te verduurzamen. Anderen maken alleen een globale berekening. Als het gaat om geld voor je energiemaatregelen, staat Sinior gelukkig voor je klaar. Hieronder zetten we de subsidies en verdere financiële keuzes voor je op een rij.

Subsidies verduurzamen woning

Ons land vindt het belangrijk dat je verduurzaamt. Daarom vind je bij zowel gemeenten als provincies en het rijk geldpotjes voor jouw maatregelen. Op dit moment zijn de meest bekende subsidies:

  • investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, kortweg ISDE
  • kleine subsidies van je gemeente

In de meeste gevallen schiet je eerst zelf de rekening voor. Later krijg je dan het geld van de overheid terug.

4 manieren om verduurzaming te financieren

  1. Eigen spaargeld
  2. Hypotheek
  3. Lening via overheid (consumptief)
  4. Lening via bank (consumptief)

Check hieronder de details van deze mogelijkheden.

1. Eigen spaargeld: meestal het goedkoopst
Als je geld op de bank hebt (of in een oude sok bewaart), krijg je er weinig voor. Stop je je geld in energiebesparende maatregelen, dan levert het je uiteindelijk wél wat op. Immers, je gaat besparen. Hoeveel precies? En hoe snel? Hier helpt een energiecoach je bij. Ook wíj rekenen graag met je mee.

2. Hypotheek: voor grote, ‘groene’ verbeteringen
Met je hypotheek verduurzamen is slim als je het meteen groot en goed wilt aanpakken. Als je een ander huis koopt, mag je hiervoor namelijk minstens 9000 euro opnemen. Je moet het duurzame werk dan wel binnen 2 jaar (laten) doen. Zo kun je bijvoorbeeld een tijdje kijken waar de meeste energie weglekt en dan zaken verbeteren. Ook bij nieuwbouw zijn overigens mogelijkheden om extra te lenen voor het verduurzamen van je woning.

Energielabel verbeteren met hypotheekkorting

Ga jij het energielabel van je huis verbeteren naar A of B? Mooi, want dan vind je bij veel geldverstrekkers verduurzamingshypotheken. Dat betekent dat je korting krijgt. Samen met de subsidies verdien je jouw investering dus snel terug. Check via Sinior hoe je slim leent met jóuw hypotheek.

3. Lening via overheid: geen of lage rente
Naast subsidies heeft de overheid ook een goedkope lening voor je energiemaatregelen: via het warmtefonds. Je betaalt bij deze lening weinig rente. Én je hebt niet de kosten die je krijgt als je een hypotheek neemt. Verdien jij als particulier, samen met je eventuele partner, minder dan € 45.014 per jaar? Dan mag je sinds 1 november 2022 zelfs lenen tegen 0% rente, zie warmtefonds.

4. Lening via bank: prijzig
Je kunt de bank om een persoonlijke lening vragen. Let op: dit is wel een duurdere vorm van financieren. Reken goed uit wat hiermee jouw winst voor de energiebesparing wordt.

Sinior: erkend adviseur verduurzamen & in advies-top-3

Voor je financieel duurzaamheidsadvies zit je bij Sinior echt goed. Dat zegt de SEH, de landelijke Stichting Erkend Hypotheekadviseur. Die nomineerde ons namelijk in 2022 voor de eerste SEH Duurzaamheidsawards; een prijs voor het kantoor dat het meest aan advies over verduurzaming doet. Wij waren ook een van de eerste hypotheekadviseurs in het oosten van NL met het diploma Erkend Adviseur verduurzamen. Zullen we dus eens kijken hoe we jóuw huis zo betaalbaar mogelijk duurzaam krijgen?

Meer weten? Geld nodig om je woning te verduurzamen?

Sinior helpt graag het onmogelijke mogelijk te maken. Ontdek daarom meer over ons. Of maak meteen een vrijblijvende afspraak. Dan bespreken we samen hoe je slim geld vindt om jouw woning te verduurzamen.

Samen met Maarten Scholtheis van NIBC Direct en Jack Reukema van Energiebespaarders heb een podcast opgenomen over verduurzamen. Klik op de afbeelding om deze gratis te beluisteren op Spotify.

podcast verduurzamen

Maak een vrijblijvende afspraak